Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Carpenterian Metal


Τον John Carpenter όλοι τον γνωρίζετε.Αλλά ακόμη κι αν δεν σας λέει κάτι το όνομα ή η παραπάνω φωτογραφία, τότε σίγουρα κάτι σας λέει αυτό


αυτό


και φυσικά αυτός


για να αναφερθούμε στα πλέον sos, με το The Fog και το Big Trouble In Little China(δουλέψτε με όσο θέλετε, δε με νοιάζει) να συμπληρώνουν το προσωπικό μου Carpenter-ικό top-5.

Δεν πρόκειται να ισχυριστώ ότι ο τύπος είναι κάποιος μέγας σκηνοθέτης(άλλωστε έχει κάνει και αρκετές μπαρούφες), αλλά αφενός τα 3 πρώτα ΠΡΕΠΕΙ να τα δείτε, αφετέρου για πολλούς και διάφορους λόγους ο Carpenter σήμερα απολαμβάνει ένα cult status, από φίλους των ταινιών τρόμου κυρίως.
Κι ένας από τους λόγους είναι σίγουρα η μουσική των ταινιών του ως αναπόσπαστο κομμάτι της αισθητικής και της ατμόσφαιρας τους, την οποία κυρίως συνέθετε ο ίδιος, σε 80's synth αυστηρά.

 η ανατριχίλα η ίδια



 κορυφαίο theme για ένα (πολύ) κακό τουτού
                                               



    το καλύτερο του theme




Αν οι παραπάνω μελωδίες με τον cheesy(αλλά παραδόξως τίγκα ψαρωτικό) 80's ήχο σας κάνουν μεγαλύτερη αίσθηση από το να τις βλέπετε απλά σαν μουσικό χαλί για τις παραπάνω ταινίες,κοινώς αν γουστάρετε τον Carpenter όχι μόνο σαν σκηνοθέτη αλλά και σαν συνθέτη, τότε θα πελαγώσετε με το Midnight Laser Warrior των Φινλανδών Nightsatan:

                                                  

οι οποίοι Nightsatan είναι επί της ουσίας μια instrumental heavy metal μπάντα με ήχο που παραπέμπει στα soundtracks του Αμερικανού σκηνοθέτη.
Για να καταλάβετε τι εννοώ, η ταυτότητα των συνθέσεων παραπέμπει σε rock/metal μπάντα μεν,αλλά 
η μουσική είναι ηχογραφημένη αποκλειστικά με synths(ένα δείγμα μπορείτε να ακούσετε εδώ )!

Προσωπικά,επειδή η πρώτη μου παιχνιδοκονσόλα ήταν το mega drive από το οποίο έχω τις καλύτερες αναμνήσεις(ούτως η άλλως πλέον δεν πολυπαίζω παιχνίδια), ο ήχος των Nightsatan με παραπέμπει και σε μερικές από τις καλύτερες 16-bit μουσικές που άκουσα σαν πιτσιρικάς όταν έλιωνα πάνω από το joystick..μουσικές όπως τα soundtracks των Street Of Rage/Revenge Of Shinobi του Yuzo Koshiro, ή το soundtrack του Street Fighter II από την Yoko Shimomura.
Συνεπώς παλιοί-σκατόγεροι-mega drivers και πάσης φύσεως 16μπιτοι(και πίσω) ,εικάζω πως οι Nightsatan έχουν κάτι και για σας!

Με αυτά και με αυτά, νομίζω πως έγινα σαφής...σίγουρα μιλάμε για μπάντα ειδικού ενδιαφέροντος, αλλά όσοι-fans του Carpenter η όχι-βρήκατε κάτι στη μουσική των παραπάνω videos,τσεκάρετε το Midnight Laser Warrior και δε θα χάσετε!


                                                                                     Carpenterian Metal

9 σχόλια:

  1. Άρχοντας,τι να πρωτοπείς..The Thing,Starman,Prince of Darkness,They Live (μεγάλη ταινία),In the Mouth of Madness.Το Big Trouble in Little China είναι ταινιάρα,καθαρή διασκέδαση.Ντεφορμέ όμως,εδώ και χρόνια.Ταλέντο και στη μουσική ο θείος,μάλλον το καλύτερο του
    http://www.youtube.com/watch?v=--wAw7gBQxU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολυ ωραιο theme οντως, αλλα αφενος δεν εχω δει την ταινια(πρεπει), αφετερου λογω των nightsatan σημερα θελαμε keyboards χεχε :-p

      χαιρομαι που συμφωνεις για Big Trouble in Little China, ειχα την εντυπωση οτι ο τυπικος carpenter-ακιας δε θα το γουσταρε επειδη ξεφευγει καπως απο το κλασικο του μοτιβο.

      κατα τ'αλλα ειναι αληθεια οτι μαλλον τα εχει φαει τα ψωμια του, περα απο ολα τα αλλα, οπως εχει σημερα η κατασταση δεν μπορω να φανταστω καποιο studio να του εμπιστευεται ενα σοβαρο budget..

      Διαγραφή
  2. Δες το οπωσδήποτε,μαζί με το Prince of Darkness,ίσως οι μόνες ταινίες που μεταφράζουν το σκοτάδι του Lovecraft σε εικόνες (έστω και πλαγίως,το Dagon εκτός συναγωνισμού).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μεσα στη βδομαδα θα το δω σιγουρα.γενικα εχω μπει σε φαση για ταινιες τρομου, χθες ειδα το insidious, δεν ηταν ασχημο.

      Διαγραφή
  3. Ιnsidious γαμηστερό,Sinister γαμηστερότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eννοειται οτι προσκινάμε Carpenter (αγαπημενη μου το The Thing),ο τυπος ειναι χορορ μαστερ!!Σεβασμος!!

    Βig Trouble In Little China ειναι απο τις αγαπημενες fun ταινιες των 80ς και συνεχιζω να υποστηριζω οτι ο Lo Pan ειναι απο τους πιο bad ass κακούς ολων των εποχών!!!

    Σαν χορορ φρικ μπορω να πω οτι καλο το Insidious αλλα πολυ αντιγραφη του Poltergeist ρε παιδες...

    http://thecomicking.net/wp-content/uploads/2011/04/tumblr_liapkaTjTY1qhauifo5_r1_400.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ενταξει ρε συ..ειδικα στις ταινιες τρομου, θεωρω οτι καποιες πατεντες ειναι καταδικασμενες να ανακυκλωνονται.
      poltergeist μια απο τις κορυφαιες ταινιες τρομου ever ανετα, το ειχα δει και μικρος και ειχα ΧΕΣΤΕΙ(αυτο και το It με τον Pennywise μου στιγματισαν τα παιδικα μου χρονια..).δεν ειχα σκεφτει οτι μοιαζει το insidious με αυτο, αλλα τωρα που το λες μοιαζουν αρκετα.

      κι εμενα το the thing ειναι μαλλον το αγαπημενο μου απο τον carpenter, αλλα θελω να δω και το in the mouth of madness που ποσταρε ο πικρονυχτας, φαινεται πολυ υποσχομενο.

      Lo Pan μορφαρα, δεν το συζηταμε!!

      Διαγραφή
  5. Ωπ έχουμε τρόμο-συζήτηση και χάνω τα καλύτερα?
    Λοιπόν όσον αφορά τον Carpenter νομίζω οτι η φιλμογραφία του είναι χαρακτηριστικά άνιση.
    Με απλά λόγια όσο παλιότερα τόσο καλύτερα. Τα highlights της καριέρας του είναι κατα τη γνώμη μου τα Haloween, The Fog, Assault on Precinct 13 και The Thing μ'αυτή τη σειρά. Τώρα για το καλτ της υπόθεσης φυσικά και δεν μπορείς να αγνοήσεις τα Escape from New York, Τhey Live και Χαμός στην Τσάινα Ταουν αλλά τα ανεκδίηγητα Vampires και Ghosts of Mars πχ. δεν έχουν καμιά δικαιολογία.
    Τελευταία αξιόλογη ταινία του ΕΙΝΑΙ φυσικά το In the mouth of madness με μπόλικη ανατριχίλα (πχ. η σκηνή με τον γέρο με το ποδήλατο στο δρόμο), λαβκραφτιανές αναφορές και Sam Neill βεβαίως βεβαίως.
    Για το Prince of Darkness θα διαφωνήσω με τον Βitternight γιατί πραγματικά το θεωρώ κάτω του μετρίου και θα το πρότεινα μόνο σε βαμμένους οπαδούς του είδους.
    Για τους οπαδούς του Lovecraft εξάλλου υπάρχει το "από άποψη" βουβό The Call of Cthulhu του 2005 που είναι και η ΜΟΝΗ κατ' εμέ ταινία που πλησιάζει την ατμόσφαιρα των ιστοριών του.
    Α και επειδή είπαμε για ταινίες τρόμου με παιδάκια ΑΥΤΟ είναι ένα κρυφό διαμάντι που προτείνω σε όλους...
    http://www.imdb.com/title/tt0080516/?ref_=sr_1
    Nice post!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το Assault on Precinct 13 το βρισκω καπως βαρετο να σου πω την αληθεια,το in the mouth of madness το ειδα μολις πριν λιγες μερες και ηταν αρκετα καλο.αρκετα υποτιμημενη ταινια, ειδα οτι οι κριτικοι την ειχαν καταθαψει.

      παντου θα βρεις σχολια για το οτι καμια ταινια δεν εχει καταφερει να αναπαραγει την ατμοσφαιρα του lovecraft(πλην του call of cthulhu, για το οποιο συμφωνω μαζι σου).

      θεωρω οτι μια καλη-ισως η καλυτερη μεχρι σημερα-ευκαιρια ηταν η κινηματογραφικη μεταφορα των Βουνων της Τρελας που παγωσε και θα τη σκηνοθετουσε ο Guillermo del Toro..πολυ καλος σκηνοθετης και γενναιο budget,κριμα που ματαιωθηκε το project..νομιζω, αν θυμαμαι καλα, κολλησε στο οτι το studio το ηθελε pg-15 ενω ο del toro pg-17.

      the changeling δεν το ηξερα καν..βλεπω πολυ καλα σχολια ομως στο imdb, θα το ψαξω!

      Διαγραφή