Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

In Vino Veritas

Η ανθρωπότητα, από την αυγή του πολιτισμού έχει μια έντονη σχέση με το αλκοόλ.
Γνωρίζατε ότι ένα από τα αρχαιότερα δείγματα γραφής που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ, είναι μια ωδή στη σουμεριακή θεά της μπύρας και του αλκοόλ γενικότερα, την Νινκασί?


Η ωδή αυτή-ποίημα,για την ακρίβεια-πρακτικά είναι μια συνταγή για την παρασκευή μπύρας.Έχει σημασία να προσέξουμε τον μύθο: σύμφωνα λοιπόν με τη σουμεριακή μυθολογία, η Νινκασί είναι κόρη του Ένκι,θεού της γης και της Νίντι, η οποία ήταν η βασίλισσα της πηγής του φρέσκου νερού στη γη(το οποίο ονόμαζαν Άμπζου).Η Νινκασί λοιπόν ήρθε στη γη για να 'ικανοποιήσει την επιθυμία' και να 'μαλακώσει την καρδιά'.
Ο αρχαιότερος πολιτισμός στον κόσμο λοιπόν είχε ξεχωριστή θεότητα για το αλκοόλ και φυσικά αυτό   δεν άλλαξε ούτε τις επόμενες χιλιετίες.Ούτε ακόμη και σήμερα φυσικά.

Μπορεί το αλκοόλ ως ουσία-άπαξ και εθιστείς βέβαια-να είναι μια από τις 4-5 πιο καταστροφικές ναρκωτικές ουσίες και πλέον εθιστικές, όμως  ο ρόλος του ως θρησκευτικό μέσο(από τον Βάκχο έως τη σύγχρονη χριστιανική κοινωνία), παυσίπονο(κυριολεκτικά στην αρχαιότητα, μεταφορικά πλέον σήμερα αν έχετε 'ντέρτια')και βοήθημα για κοινωνικές συναναστροφές(αυτό δε χρειάζεται να σχολιαστεί) το έχει καταστήσει απαραίτητο(ναι, απαραίτητο) συνοδοιπόρο στην εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών και πολιτισμών μέχρι σήμερα.

Και μη μου μιλήσετε για την εποχή της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ.Είναι θαύμα που κράτησε 13 χρόνια, αφού εκείνη την περίοδο ως γνωστόν αφενός η μαύρη αγορά αλκοόλ άνθισε, αφετέρου ο υπόκοσμος μέσω του παράνομου εμπορίου απέκτησε τρομακτική δύναμη και διασυνδέσεις.
Κοινώς πρακτικά, αυτό.......



....οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια σε αυτόν:


Ηθικό δίδαγμα της παραπάνω περίπτωσης?Το αλκοόλ θα είναι μαζί μας, πιθανότατα μέχρι το τέλος των Πάντων.Και τότε, την ώρα του Τέλους(περιβαλλοντική καταστροφή, μετεωρίτης, πυρηνικός πόλεμος,εσείς διαλέγετε) το αλκοόλ θα είναι πάλι εκεί, είτε ως συνοδευτικό στις τελευταίες μας ωραίες στιγμές,είτε ως συνοδευτικό απελπισίας για τους πιο δειλούς.
Όπως άλλωστε λέει και ο Boyd Rice στο In Vino Veritas, κομμάτι από το album των Scorpion Wind(συνεργασία με τον Douglas Pearce των Death In June και τον John Murphy):


'So won't someone pour me another martini to sip while Rome is afire? So won't someone pour me another martini, and we'll toast the world's funeral pyre. '



Το εν λόγω album του 1996-μια παράξενη μίξη του neofolk των Death In June και της..lounge μουσικής,συνοδευόμενο από την ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ δουλειά του John Murphy στα κρουστά-περιέχει κάποιες από τις ωραιότερες μελωδίες που έγραψε ποτέ ο Pearce, όπως και τον( πρώην ιερέα της Εκκλησίας του Σατανά,noise πρωτοπόρο,συγγραφέα, πρώην ιδιοκτήτη tiki bar και πολλά πολλά άλλα)Boyd Rice σε μεγάλα κέφια όσον αφορά το-spoken word-κομμάτι του.
Προσωπικά όντας fan και των 2, θεωρώ το Heaven Sent ένα από τα καλύτερα albums που έχουν κυκλοφορήσει, είτε μαζί είτε χωριστά..μάλλον το καλύτερο για την ακρίβεια.


                                                                                    το εξώφυλλο του 1996



                                                                      το εξώφυλλο της επανακυκλοφορίας του 2007

Εδώ ο μπάρμπα-Boyd λοιπόν θα σας μιλήσει για τον κοινωνικό δαρβινισμό, για το αλκοόλ, για την επιρροή της ιστορίας στις ζωές των ανθρώπων, για τον σιδερένιο και τον ξύλινο σταυρό, για το ψέμα και την αλήθεια(στο υπέροχο,μουσικά και στιχουργικά,Νever), για τη γνωστικιστική θεότητα Abraxas μεταξύ άλλων.Δε χρειάζεται να συμφωνήσετε με όλα φυσικά ,κι αυτό διότι το album αυτό-όπως και κάθε album γενικότερα,αλλά ειδικά αυτό λόγω του spoken word/lounge χαρακτήρα του-είναι πάνω από όλα ένας φίλος(?) με τον οποίο θέλετε πρωτίστως να ψυχαγωγηθείτε..κι ως προς αυτό, θα πετύχει το σκοπό του.

Βάλτε λοιπόν ένα ποτήρι από το ποτό της αρεσκείας σας, καθίστε κάπου αναπαυτικά και βάλτε το Heaven Sent να παίζει: θα καθαρίσει την ψυχούλα σας από την ασχήμια της καθημερινότητας, όπως ο Διοκλητιανός κάποιες πολύ συγκεκριμένες θρησκευτικές μειονότητες στα χρόνια της αυτοκρατορίας του.
Για λόγους διευκόλυνσης, στο αρχείο περιλαμβάνω και τους στίχους του album.

                                                                                    En oino álétheia




ΥΓ: Επιστρέφοντας στο θέμα του αλκοόλ, να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα τρομερό site που αφορά κάθε συνειδητοποιημένο φίλο του που του αρέσει να διακωμωδεί το πάθος του(η-κακό για αυτόν-την εξάρτηση του), το Modern Drunkard, στο οποίο συν τοις άλλοις ο Boyd Rice είχε διατελέσει και αρθρογράφος για μια περίοδο..link του θα βρείτε φυσικά δεξιά της σελίδας, στη στήλη Approved Aeshetics.

6 σχόλια:

  1. ασπρο πατο!!!
    τι γαματο σκιτσο/εξωφυλλο εχει η επανακυκλοφορια του 97?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. άσπρο πάτο ρε alex!!τσέκαρε το ξεκαρδιστικό αυτό άρθρο

      http://www.drunkard.com/issues/01-02/01_02_booze_rules.htm

      χεχε εξώφυλλο επανακυκλοφορίας είναι όντως γαμάτο, δυστυχώς εγώ έχω την πρώτη έκδοση.

      Διαγραφή
  2. Fucking amazing album!
    Also the remastered 2007 edition has 2 bonus tracks.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. yes i know..more important, it also has this amazing cover with the farting devil,hehe.however, i own the 1996 edition.
      Scorpion Wind is by far my favorite Douglas/Boyd collaboration!

      Διαγραφή
  3. εξαιρετικό άλμπουμ χωρίς καμία αμφιβολία, το ακούς μονορούφι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I once imagined the lie to be the ultimate enemy;
      an enemy of life and of everything worthwhile in life; a pestilence that would sooner or later corrupt all that is grand and noble in life;
      debasing truth and beauty in equal measures;
      casting it's ugly shadow over everything.
      Now I realize that truth and beauty and nobility are eternal; they cannot be debased by the lie.
      They cannot be destroyed by the lie.
      They live forever.
      Only mankind can be debased by the lie.
      Only mankind can be left by the light far far afield; from truth, from beauty, from purity.
      And when man becomes sufficiently debased, every eternal value shall pronounce judgment upon them
      and shall act as their judge, and their jury, and their executioner.

      ο μπαρμπα-boyd στα καλυτερα του, ο μπαρμπα-douglas(σχεδον)στα καλυτερα του.

      Διαγραφή